Φροντίδα-συντήρηση χειροποίητων χαλιών

Από τη στιγμή που γίνεστε κάτοχος ενός χειροποίητου χαλιού, καλό είναι να μάθετε πως να το φροντίζετε. Γενικά τα χειροποίητα χαλιά είναι ανθεκτικά. Αντίθετα από ότι στα μηχανοποίητα, στα χειροποίητα κάθε κλωστή μαλλιού είναι ξεχωριστά δεμένη γύρω από το στημόνι αυξάνοντας την αντοχή τους.

Το χειροποίητο χαλί θα έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή αν στρωθεί πάνω σε ένα κατάλληλο υπόστρωμα το οποίο θα προστατεύει τη βάση του & θα μειώνει τη φθορά απορροφώντας τυχόν ανωμαλίες του δαπέδου. Για την καθημερινή καθαριότητα τους τα χειροποίητα χαλιά χρειάζονται ένα ελαφρύ καθάρισμα με απλή ηλεκτρική σκούπα χωρίς βούρτσα & από τις δύο πλευρές αν είναι δυνατό. Με αυτό τον τρόπο  θα αφαιρεθεί η περισσότερη επιφανειακή βρωμιά. Δεν επιτρέπετε να χτυπάτε το χαλί σας ή να το τινάζετε δυνατά, καθώς μπορεί να σπάσουν τα στημόνια ή τα υφάδια τους.

Ένας φυσικός εχθρός του χαλιού σας είναι ο σκώρος ο οποίος προτιμά τα σκοτεινά & σκιερά μέρη. Για αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε τα διάφορα εξαρτήματα της σκούπα σας ώστε να καθαρίζετε καλά όλα τα δύσκολα σημεία κάτω από έπιπλα κλπ. Επίσης καλό είναι να σηκώνετε και να  γυρίζεται το χαλί σας κατά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τα χρώματα του από τον ήλιο.

Τα κρόσσια θα πρέπει να σκουπίζονται απαλά με σκούπα καθώς η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να τα μαγκώσει & να τα κόψει. Εάν συμβεί αυτό το χαλί θα πρέπει να δοθεί για ρέλιασμα το συντομότερο.

Το γύρισμα που συμβαίνει πολλές φορές στις άκρες των χαλιών μπορεί να αποφευχθεί εάν ραφτεί κατά το μήκος του στην κάτω πλευρά του χαλιού ένα κομμάτι δέρμα.

Το κυρίως καθάρισμα των χειροποίητων χαλιών θα πρέπει να γίνεται από ειδικό και εγγυημένο συνεργείο. Τα μικρά λεκιάσματα όμως πρέπει να καθαρίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για λεκέδες διαλυτούς στο νερό είναι προτιμότερο να τοποθετείτε μια πετσέτα στην κάτω πλευρά του χαλιού στο σημείο εκείνο & να σφουγγίζεται με κρύο νερό ή ένα ελαφρύ διάλυμα χλιαρού νερού και ουδέτερου σαπουνιού. Κατόπιν θα πρέπει να απορροφήσετε κατευθείαν όλο το περισσευούμενο νερό και να επαναλάβετε το σφούγγισμα έως ότου ο λεκές εξαφανιστεί. Μην τρίψετε την λερωμένη  περιοχή, σφουγγίστε την απαλά.

Για να φυλάξετε τα χαλιά σας το καλοκαίρι, μετά τον καθαρισμό και το τελικό βούρτσισμα , τοποθετείτε εφημερίδες σε ολόκληρη την επιφάνεια τους. Κατόπιν τυλίξτε τα ρολά με το πέλος προς τα μέσα. Τέλος καλύψτε το χαλί με ένα πανί, αφού πρώτα έχετε ρίξει μερικούς κόκκους ναφθαλίνης.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικότερες συμβουλές , τις οποίες αν ακολουθήσετε θα χαίρεστε τα χαλιά σας για πάρα πολλά χρόνια. Αν το χαλί συντηρηθεί, αποθηκευτεί και καθαρίζεται σωστά, θα κληροδοτείται από γενιά σε γενιά σαν πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο.

Copyright © 2018 ALLHOME. All Rights Reserved powered by NICMEDIA